Modificarea Codului silvic a primit aviz favorabil si poate intra la votul final in plenul Camerei Deputatilor

Sorgente:
Fordaq
Visite:
2099
  • text size

Proiectul  de modificare a Codului  Silvic   s-a  aflat   marti, 5 iunie, pe ordinea  de zi a  sedintei  comune  a Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice  si Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic  din Camera  Deputatilor.

 

Sedinta  a inceput  la ora  12,  cu o prezentă bună  a membrilor  Comisiilor  pentru  Agricultură si Comisiei  de mediu.  De remarcat  prezenta  invitatilor: practic  au fost  invitate toate organizatiile  care au fost invitate si săptămâna  trecută (  Romsilva, AAP, ASFOR, Consilva)  si Ministerul-  a fost  o sedintă  publică.

 

Dezbaterea  a avut  două părti, dezbateri  generale  si  discutia pe  text-  amendamente.

 

 Dezbaterile  generale asupra actului  normativ:

-  raportor  asupra  actului normativ  a fost  dl  deputat  Ioan Terea- care a sustinut necesitatea modificării  art. 59-  a reluat   apăsat , ardelenește, din argumentele raportului  Romsilva  asupra efectelor aplicarii  art. 59 .

- apoi a fost invitat  dl Dir. Gen Pahontu  să prezinte situatia:  au fost sustinute   argumentele  din raportul  Romsilva asupra  efectelor  aplicarii   art. 59.

- a urmat  interventia  d-nei  Ministru  Doina Pană:  a sustinut  că agentii  economici  au boicotat  licitatiile  de prestari  servicii, evaluarea  făcută  de Romsilva nu este  reală:  Romsilva poate exploata 2,5 milioane mc in regie, 1,1 milioane mc sunt contractati, deci mai sunt doar 0,6 milioane mc care se pot  contracta si exploata.  Stocurile  nu sunt o problemă- nu afectează sănătatea pădurilor- asa cum trăiesc si pădurile virgine care au doborâturi.  Trebuie  să se tină cont  de functia socială  a pădurilor.  A  fost un discurs bun si  foarte  credibil  pentru cei necunoscători.  In final  a spus  că  se simte manipulată  .

-   Presedintele  comisiei, dl  Alexandru    Stănescu  a intervenit   spunând că  si el  se simte manipulat (ironie), manipulează  si  Romsilva, si Ministerul    si  ASFOR, si  AAP, si  Consilva.

 

- dl  Gheorghe  Tinel  (deputat,inginer  silvic-PNL)  a intervenit   să se hotărască in partid cine pe cine manipulează:  un fost Ministru  PSD impotriva unui actual ministru  PSD.  Pe fond  a spus  că era evident  că art. 59 nu o să functioneze, opozitia  a spus  asta  de la inceput,  au  votat  cu totii  cum le-a spus un secretar  de stat  (Istrate  Stetco),d-na Pană  să isi   asume responsabilitatea,  art. 59  este o suprareglementare.  Codul  Silvic  trebuie să fie la nivel  de principii, restul trebuie  rezolvat prin regulamentul  de vanzare , pentru  flexibilitate .

 

-  au vorbit dl  deputat  Tabugan (deputat, ing  silvic-  ALDE)  , dl  deputat  Havrici (  ing silvic, PSD), care cu totii au arătat  că lucrările  de ingrijre a pădurii  trebuie  executate, produsele accidentale  nerecoltate  si stocurile  au impact major asupra sănătătii pădurii,  art. 59 trebuie modificat urgent in actuala sesiune parlamentară.

 

-  au avut  interventii  si dl Tucunel  (ASFOR), care a arătat  că art. 59  trebuie simplificat total-  doar mentionarea reglementării prin regulament  de vânzare a  masei lemnoase  este suficientă.

 

-  dl .  Silviu Geană-  care a arătat  că nerecoltarea a 2 milioane mc este  o problemă de blocare a accesului  la resursa  care poate fi sanctionată penal conform legii  sigurantei  nationale.

 

- deputati  PMP, USR  au incercat - nu foarte  vocal - să obtină o amânare  a  discutiilor , motivand lipsa timpului  pentru studierea amendamentelor.

 

Dl  Presedinte  Stanescu  a respins  argumentele opozitiei   de amânare  a dezbaterilor si a sustinut  trecerea  la discutia  amendamentelor.  Discutia  a durat  aproximativ  1 ora.

 

 Discutia  pe text-  amendamente.

 

  • dezbaterea  a pornit  de la o formă a  amendamentelor   insusită de Comisie  ca propuneri, in urma  analizei  Subcomiei  delegate in acest  sens.
  • s-a  propus  un amendament care  să flexibilizeze procedura  de stabilire  a ocoalelor  nominalizate (art. 16).
  • la art. 59,  s-a  propus   simplificarea  acestuia.   Art. 59 .  alin 5 (1)  a fost  explicitat, astfel  incat masa  lemnoasa  care depăseste  capacitatea  de exploatare in regie  proprie  a ocoalelor  silvice, masa lemnoasă  care  nu este  contractată  pentru  exploatarea  in prestatie  să poată  fi vânduta  pe picior,  păstrând destinatia  prioritară  ca lemn de foc.
  • alin. 5(2)  si 5(3)  au primit  amendamente  in sensul  de a se permite  vănzarea lemnului  de foc  si direct  de către  ocol, pe bază de cerere individuală, păstrându-se  posibilitatea ca cererile  să fie centralizate  si de către primării.
  • pentru  alin. 5(4),   care prevedea ca masa lemnoasă  cu destinatia  de lemn de foc  să fie oferită  si   populatiei de pe raza UAT-urilor  vecine amplasamentului  parchetului, s-a propus abrograrea (pot solicita masă  lemnoasă  direct  la ocol).
  • s-a  dat  votul final asupra actului  normativ in plenul  Comisiilor  reunite-  a trecut cu o majoritate largă.

Practic, după  redactarea  raportului  comun  al  celor  doua  comisii, actul normativ  poate  intra la votul  final in plenul  Camerei  Deputatilor.

Manda commento
Mostra 1 commenti:

Felicianu Jiboteanu
Indiferent de cantitatea pe care o poate exploata, Romsilva ( ca de altfel si ocoalele silvice de regim)are posibilitatea de a si alege masa lemnoasa pa care doreste a o exploata; aici se face o confuzie voluntar sau involuntar, si anume: La cantitatea pe care Romsilva o poate exploata in regie proprie se aduga masa lemnoasa oferita pentru prestare servicii , deci cantitatea totala pe care Romsilva trebuie sa o exploateze este mai mare cu min 30%. Pentru a nu mai exista aceste divergente, de opinii, de fiecare data cand se schimba conducerea Ministerului de resort, ma repet ca si in alte opinii scrise anterior, masa lemnoasa sa fie exploatata prin prestari servicii si regie proprie INTEGRAL, sau vanduta pe picior INTEGRAL; altfel, aceste discutii vor fii interminabile si sterile.Oricum finalitatea acestei situatii va fii aceasi, si anume una din doua si nu amestecat- faptul este confirmat de modul de exploatare din tarile UE si nu numai.Revenind la modificarea articolului in discutie , acest an este fara efect, iar anul viitor nu va mai avea cine sa realizeze lucrarile de exploatare la capacitate. Doamna Pana, si nu numai, nu intelege un aspect- nu mai exista forta de munca calificata pentru ca, prin politicile duse dea lungul anilor sa reusit distrugerea acestui sector si a recalificarii peronalului angajat in acest tip de munca, si nu boicotul agentilor economici a adus acest sector in situatia de azi..